Friends Arena

Friends Arena

Friends Arena är byggnaden i Solna, som den helt nya stadsdelen Arenastaden kretsar kring. Med plats för 50 000 personer i publiken under sportevenemang, och 65 000 vid konserter, är det både Sveriges och Nordens största fotbolls- och inomhusarena. Arenan är dessutom den enda av de nordiska länderna som får 5 stjärnor (maxbetyg) i UEFAs arenaranking.

I anslutning till Arenan hittar man dessutom Mall of Scandinavia, som även den är den största i sitt slag i Norden.

Namnet

Ordet Friends i arenanamnet kommer från stiftelsen Friends som jobbar mot mobbning inom bland annat skola och idrottsverksamheter. Organisationen Friends var dock inte de som ursprungligen köpte in sig i arenanamnet – istället var det med Swedbank som Svenska fotbollsförbundet skrev ett namnsponsringsavtal med. Swedbank, som sedan en tid tillbaka är engagerad i Friends arbete, beslutade dock att skänka bort namnrätten.

Vid vissa sportevenemang tillåts dock inte arenanamn som gör reklam för en organisation eller ett företag. Sådana typer av matcher är till exempel final- eller slutspelsmatcher i EM och VM i fotboll. En jämförelse kan göras med Allianz Arena i München, som under VM 2006 tvingades byta namn till Fifa World Cup Stadium München.

Arkitekturen

De arkitektkontor som stod för designen av arenan var BERG C.F Moller Architects och Arkitekterna Krook & Tjäder. Byggnaden designades av arkitekterna till att kunna anpassas till flera typer av evenemang, något som uppenbarligen fungerat väl då bland annat konserter, bandymatcher och fotbollsmatcher har hållits här sedan byggnaden uppfördes 2012.

Något som skiljer Friends Arena från de flesta andra Nordiska motsvarigheterna är dess tak som kan öppnas och stängas efter behov. Det skjutbara taket är en ännu en faktor som gör att arenan passar till alla typer av evenemang, och med hjälp av det kan man hålla en behaglig temperatur i arenan – året runt.

Ta sig hit

Att ta sig hit gör man enklast med Stockholms Lokaltrafik. Sedan byggnaden uppfördes har också kollektivtrafiken byggts ut för att möta de ökade behoven. 2014 fick till exempel tvärbanan i Stockholm en egen hållplats vid Solna station, som ligger en knapp kilometers promenad från arenan. Vid Solna Station stannar även pendeltåget, som man kan ta sig till Stockholms centralstation med på endast några minuter.